Γευθείτε την Κέρκυρα “με τις αισθήσεις του Κυβερνήτη”

  • Corfu Festival
  • Events
  • Γευθείτε την Κέρκυρα “με τις αισθήσεις του Κυβερνήτη”

Το φετινό Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Κέρκυρας είναι αφιερωμένο στον Ιωάννη Καποδίστρια, του οποίου η ζωή και το έργο επηρέασαν την ευρωπαϊκή ιστορία του 19ου αιώνα. . Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην Κέρκυρα, σπούδασε στην Ιταλία, έγινε υπουργός της ρωσικής κυβέρνησης, εξασφάλισε την ανεξαρτησία και σχεδίασε το Σύνταγμα της Ελβετίας και τελικά, στο αποκορύφωμα της σταδιοδρομίας του, έγινε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας.

Με την ευκαιρία της 200ης επετείου της συνάντησης του Καποδίστρια με τους Έλληνες οπλαρχηγούς στην Κέρκυρα το Πάσχα του 1819, το Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κέρκυρας εμπνέεται από τους τόπους και την εποχή που επηρέασαν την σκέψη και το έργο του και αφιερώνει την φετινή διοργάνωση στον μεγάλο Ευρωπαίο πολιτικό.

Το φεστιβάλ φωτίζει το πολιτιστικό περιβάλλον που έζησε. Οι γεύσεις, τα πιάτα, η μουσική, η ατμόσφαιρα του 19ου αιώνα ερευνήθηκαν από φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, βασικού συνδιοργανωτή του Φεστιβάλ και αποδίδονται σε τρεις μοναδικές παραστάσεις υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του εμπνευσμένου Κερκυραίου χορογράφου και σκηνοθέτη Πέτρου Γάλλια με γενικό τίτλο: “Με τις αισθήσεις του Κυβερνήτη” με τη συμμετοχή καλεσμένων σεφ και μουσικών του Ιονίου Πανεπιστημίου, βασικού συνδιοργανωτή του Φεστιβάλ.

Πρόγραμμα αφιερώματος

Την Πέμπτη 9 Μαΐου, στην πλατεία Λίλη Δεσύλλα (Πλατεία Κρεμαστής), στο βραβευμένο εστιατόριο “Βενετσιάνικο Πηγάδι”, οι μουσικοί μας θα ερμηνεύουν έργα και οι σεφ θα ετοιμάσουν και θα προσφέρουν γεύσεις,  των τόπων της Ευρώπης που έζησε ο Καποδίστριας: από το Κόπερ της Σλοβενίας (τόπος καταγωγής του πατέρα του), τη Βενετία και τη Πάδοβα όπου σπούδασε το 1794-1797, τη Βιέννη 1811-1815, το Βουκουρέστι 1812, τη Γενεύη και τη Λωζάννη 1814-1827.

Την Παρασκευή 10 Μαΐου, στους Κήπους των Ανακτόρων, με φόντο το αρχοντικό της οικογένειας Καποδίστρια, ο Πολυφωνικός Χορός Κυνοπιαστών “Γειτονία” θα παρουσιάσει αυθεντικά, παραδοσιακά τραγούδια της τάβλας που έχουν ανασυρθεί μετά από πολυετή έρευνα του μελετητή Στέφανου Πουλημένου όπως ακριβώς ακούγονταν στα χωριά της Κέρκυρας στα τέλη του 18ου αιώνα. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας και το κρατικό ΙΕΚ Τουρισμού μαγειρεύουν και προσφέρουν πιάτα με συνταγές της ελληνικής εποχής του Ιωάννη Καποδίστρια και των ελληνικών πόλεων που έζησε: την Αμμόχωστο (τόπο καταγωγής της μητέρας του), την Κέρκυρα 1776-1819, την Κεφαλονιά 1800, την Αίγινα 1828-1829 και το Ναύπλιο 1829-1831.

Το Σάββατο 11 Μαΐου, ξανά στους Κήπους των Ανακτόρων, μας έρχονται μνήμες τσαρικές από την Πετρούπολη όπου ο Καποδίστριας έζησε ως υπουργός της ρωσικής κυβέρνησης, με Τσάρο τον Αλέξανδρο Α’, από το 1808 ως το 1822. Ρώσος Σεφ επαναφέρει τις γεύσεις της εποχής και η ορχήστρα εγχόρδων, μας ταξιδεύει στις μουσικές των σαλονιών του Πέτερχοφ.

Όλες οι μαγειρικές βασίζονται σε συνταγές που τεκμηριώθηκαν ύστερα από έρευνα του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 

Κορωνίδα του αφιερώματος στον μεγάλο Κυβερνήτη, η προβολή σε πρεμιέρα της ταινίας-δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ “The Greek of the Russian Empire”, μιας ρωσικής υπερπαραγωγής  που απέσπασε το θαυμασμό στο τελευταίο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9μ.μ.

Leave a Reply