→ do you speak english?

Ταξίδι στο κέντρο του κόσμου με ένα ποτήρι κρασί.

Από την Αρμενία στην Ισπανία με στάσεις στο Βυζάντιο, στην Ιταλία, στη Σερβία, στην Κρήτη, στην Ήπειρο και στη Μικρά Ασία.

H Kέρκυρα καταφύγιο ανθρώπων, ιδεών & πολιτισμών
24 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022

Στην Αρμενία φυτεύτηκε ο πρώτος αμπελώνας από τον γεωργό Νώε “όταν εξέλιπον τα ύδατα από της γης” και εκεί ανακαλύφθηκε το πρώτο οινοποιείο, ηλικίας 6.000 χρόνων τουλάχιστον.

Από την Αρμενία έφτασαν στην Κέρκυρα τον 15ο αιώνα οι διωκόμενοι από τους Τούρκους Χριστιανοί όπου βρήκαν καταφύγιο και έφτιαξαν το χωριό Αρμενάδες.

Το 1937 στην πόλη της Κέρκυρας ο Αρμένιος ποιητής Κονστάν Ζαριάν εμπνεόμενος από το κερκυραϊκό κρασί έγραφε ποιήματα για την “Κέρκυρα, την εστία του κόσμου”.

Η πτώση της Πόλης το 1453 έφερε στην Κέρκυρα πολλές οικογένειες (Θεοτόκη, Ράλλη, Βούλγαρη) που τους επόμενους αιώνες πρωταγωνίστησαν όχι μόνο στην ιστορική πορεία της Ελλάδας αλλά και στην ανάπτυξη του νέου κόσμου.

Το 1922 ένα νέο κύμα προσφύγων από τη Μικρά Ασία βρήκε προστασία στην Κέρκυρα.

Η Ιταλία βρήκε υποστήριξη και αλληλεγγύη στην Κέρκυρα σε σειρά περιπτώσεων:

— Το 1849 οι (κυνηγημένοι για τις ιδέες τους) ποιητές Τζουζέπε Ρεγκάλντι και Νικολό Τομασέο βρήκαν καταφύγιο στην Κέρκυρα όπου ήδη είχε μετακομίσει ο φίλος τους εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός.

— Τον Απρίλιο του 1906 φονικοί σεισμοί ύστερα από εκρήξεις του Βεζούβιου έπληξαν τη Νάπολη. Οι Κερκυραίοι συγκέντρωσαν χρήματα (από συναυλίες Φιλαρμονικών) και τα έστειλαν στο Δήμο της πόλης. Οι Ναπολιτάνοι με τη σειρά τους σε αναγνώριση της προσφοράς βοήθειας και αλληλεγγύης των Κερκυραίων στους Ιταλούς πληγέντες, έστειλαν στο νησί ως ανταπόδοση, πλάκες από τη λάβα της Πομπηίας. Οι πλάκες αυτές μέχρι σήμερα στολίζουν τα καντούνια της παλιάς πόλης.

Η Σερβία έδωσε την αφορμή για την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και η Κέρκυρα έδωσε άσυλο στους Σέρβους το 1915 όταν διωγμένοι από τη χώρα τους από τους Αυστριακούς, έψαχναν τόπο να προστατευθούν.

Στην Ισπανία όταν ο δικτάτορας Φράνκο το 1963 καταδίκασε την απονομή του διεθνούς λογοτεχνικού βραβείου Prix Formentor ως πνευματική διαφωνία κατά του καθεστώτος του και απαγόρευσε την επανάληψη του σε ισπανικό έδαφος, οι διανοούμενοι ζήτησαν καταφύγιο στην Κέρκυρα. Ο τόπος που φιλοξένησε το ναυαγό Οδυσσέα και ονομάστηκε “νησί της σωτηρίας” απ’ τους Σέρβους, υποδέχτηκε τους εκδιωγμένους από ένα τυραννικό καθεστώς Ευρωπαίους συγγραφείς, δείχνοντας την αλληλεγγύη του και την υποστήριξη του στο ελεύθερο ευρωπαϊκό πνεύμα.

Στις σκοτεινές εποχές που περνά ξανά ο κόσμος μας, τιμάμε τη φιλοξενία και την αλληλεγγύη σηκώνοντας ένα ποτήρι κρασί από το Ερεβάν, την Κωνσταντινούπολη, τη Νάπολη, το Βελιγράδι, το Λας Πάλμας, τα Γιάννενα και τα Χανιά πίνοντας στην υγεία και την αλληλεγγύη της ανθρωπότητας.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Τελετή Έναρξης

17:00-20:00. Κήπος του Λαού

Χαιρετισμοί επισήμων.

Μουσική & Γεύσεις από τις τιμώμενες περιοχές [Αρμενία, Ισπανία, Ιταλία, Σερβία, Κρήτη, Ήπειρος, & Μικρά Ασία].

Έκθεση κρασιών και τοπικών προϊόντων από το Ιόνιο.

Ποδηλατική Οινοδιαδρομή Κέρκυρας

10:00, Πλατεία Σπιανάδα, Εκκίνηση

Διεξαγωγή ποδηλατικής διαδρομής 60χλμ. σε οινοποιεία και αμπελώνες. Προβλέπονται 5-6 στάσεις γευσιγνωσίας σε οινοποιεία και χώρους τοπικής παραγωγής (ελαιοτριβεία, αλλαντοποιεία κλπ).

14:00. Πλατεία Σπιανάδα, Τερματισμός

Απονομή Επάθλων. Μπουφέ με κερκυραϊκή κουζίνα.

Ημερίδα Οινοτουρισμού

11:00-15:00. Κήπος του Λαού

11:00-14:00. Διεξαγωγή Διεξαγωγή Ημερίδας. Μπουφέ με επτανησιακές συνταγές.

14:00-15:00. Μουσική Εκδήλωση. Το κρασί στην παραδοσιακή Μουσική.

Το Ιόνιο εμπνέει τη Λογοτεχνία

18:00. History House

Η Ελληνοαμερικανίδα συγγραφέας Ιβέτ Μάνεση παρουσιάζει τα βιβλία της και διαβάζει αποσπάσματα.

Η Ήπειρος στην Κέρκυρα

20:00. Κήπος του Λαού

Ανοιχτή εκδήλωση με γεύσεις και μουσική από την Ήπειρο.

Η Κρήτη στην Κέρκυρα

19:00. Κήπος του Λαού

Ανοιχτή εκδήλωση με γεύσεις και μουσική από την Κρήτη.

Το Ιόνιο εμπνέει

12:00. Ερείκουσα

Η Ελληνοαμερικανίδα συγγραφέας Ιβέτ Μάνεση παρουσιάζει τα βιβλία της και διαβάζει αποσπάσματα. Γεύσεις και μουσική από την παράδοση του νησιού.

Η Αρμενία στην Κέρκυρα

19:00. Κήπος του Λαού ή Ιόνιος Ακαδημία

Μουσικοχορευτική εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από την Αρμενία.

20:00. Εστιατόριο Ξενοδοχείου

Προσκεκλημένος σεφ από την Αρμενία παρουσιάζει πιάτα από την Αρμενική Κουζίνα με συνοδεία παραδοσιακής Αρμενικής Μουσικής.

Η Σερβία στην Κέρκυρα

18:00. Κήπος του Λαού ή Ιόνιος Ακαδημία

Λογοτεχνική και Μουσική Εκδήλωση αφιερωμένη στη φιλοξενία των Σέρβων στην Κέρκυρα.

Πρεμιέρα της ταινίας: “Ο Βασιλιάς Πέτρος ο Α'”.

20:00. Εστιατόριο Ξενοδοχείου

Προσκεκλημένος σεφ από την Σερβία παρουσιάζει πιάτα εμπνευσμένα από την Σερβική Κουζίνα.

Η Ιταλία στην Κέρκυρα

18:00. Οι δρόμοι της αλληλεγγύης: Ξενάγηση σε δρόμους της παλιάς πόλης που πλακοστρώθηκαν με πλάκες από τη λάβα της Πομπηίας. Μουσικές στάσεις από τμήματα Φιλαρμονικών.

20:00. Εστιατόριο Ξενοδοχείου

Προσκεκλημένος σεφ από την Ιταλία παρουσιάζει πιάτα εμπνευσμένα από την ιταλική και ελληνική παράδοση.

Από την Πόλη στην Κέρκυρα

20:00. Κήπος Ανακτόρων

Πανηγυρική ολοκλήρωση του Φεστιβάλ με ανοιχτή εκδήλωση με γεύσεις και μουσική από την Μικρά Ασία.

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Για να υλοποιήσεις ένα φεστιβάλ σήμερα, πρέπει να το σχεδιάσεις έτσι ώστε να μπορεί να μεταβάλλεται [χωρίς να καταστραφεί] εύκολα και λειτουργικά.
Η πανδημία μας δειγμάτισε έναν καινούργιο κόσμο, λίγο-πολύ τον κόσμο του 5G, με νέες κοινωνικές και επαγγελματικές συμπεριφορές, με τηλεδιασκέψεις, απομακρυσμένους χρήστες, εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα.
Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που γεννούν οι κρίσεις, όπως η τωρινή πανδημία, είναι ένα τρένο στο οποίο έπρεπε ήδη να έχουμε επιβιβαστεί.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, το Corfu Food & Wine Festival δοκίμασε το 2021 μια καινοτόμο υβριδική εφαρμογή. Υλοποιήσαμε δράσεις στην Κέρκυρα με ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση και δράσεις σε άλλες πόλεις του κόσμου, ενός κόσμου που δεν μπορούσε να ταξιδέψει και να συμμετάσχει λόγω του κορωνοϊού.
Αυτή η εμπειρία μας έδωσε δύναμη να συνεχίσουμε και να βελτιώσουμε αυτή την πρακτική. Δείτε ποιες είναι οι επόμενες εκδηλώσεις μας και επιλέξτε αυτές που θα θέλατε να παρακολουθήσετε.

Νοέμβριος 2022

Το Συνέδριο εστιάζει στο μέλλον της αλληλεγγύης και της φιλοξενίας.

Σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Πρεσβείες των συμμετεχουσών χωρών, το Υπουργείο Εξωτερικών και την ΕΡΤ3 διοργανώνουμε εκδηλώσεις σε πόλεις από τις οποίες οι διωκόμενοι κατέφυγαν στην Κέρκυρα

Charents Μουσείο Λογοτεχνίας & Τεχνών

Ερεβάν, Αρμενία.

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Αρμένιο ποιητή Κονστάν-Ιβάν Ζαριάν, τον εξαίρετο ποιητή που συνδέει την Αρμενία με την Κέρκυρα, την Ισπανία και όλη τη Διανόηση των αρχών του 20ου αιώνα.

Εκδήλωση στη Μαδρίτη, Ιανουάριος 2023

Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 60 χρόνων το 2023 από τη φιλοξενία στην Κέρκυρα του 3ου Prix Formentor.

Βελιγράδι, Φεβρουάριος 2023

Μουσική εκδήλωση μς την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν σε βομβαρδισμένο κτίριο.

Ανοιχτή Αγορά ή Conservatorio di Musica San Pietro a Majella

Νάπολη, Μάρτιος 2023

Ο εθνικός μας συνθέτης Νικόλαος Μάντζαρος μαζί με τον περίφημο συνθέτη Niccol Zingarelli ανέπτυξαν στη Νάπολη τοò ρεύμα που αργότερα καθιερώθηκε ως επτανησιακή σχολή στη μουσική. Ογδόντα χρόνια αργότερα οι μουσικοί της Κέρκυρας συγκέντρωσαν χρήματα για να ενισχύσουν και να σταθούν μαζί με τους σεισμοπαθείς της Νάπολης. Όπως μαζί με τους Ιταλούς φυγάδες ποιητές Ρεγκάλντι και Τομασέο στάθηκε ο εθνικός μας ποιηρής Διονύσιος Σολωμός όταν τους προσέφερε καταφύγιο στην Κέρκυρα. Αυτό το μαζί γιορτάζουμε στη Νάπολη με μια μουσική εκδήλωση που τονίζει τις σχέσεις των δύο πόλεων.

Συνδιοργανωτές

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ΠΤΑ Ιονίων Νήσων Αγροδιατροφική Σύμπραξη Ιονίων Νήσων Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Δισποντίων Νήσων Ιόνιο Πανεπιστήμιο Επιμελητήριο Κέρκυρας Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων (AOCTA) Οργανισμός Λιμένα Κέρκυρας

Υπο την αιγίδα

Υπουργείο Τουρισμού Υπουργείο Εξωτερικών EOT

Χορηγός Επικοινωνίας