Βιωσιμότητα είναι η Τοπικότητα

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή, η πρώτη φάση εκδηλώσεων του 6ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ Κέρκυρας, του Corfu Food & Wine Festival που φέτος έχει τον τίτλο: “η Βιώσιμη Γαστρονομία είναι ο Πολιτισμός μας”.

Την Παρασκευή 24 Μαΐου έγινε η εκδήλωση με τίτλο: “μανιτάρι, καρπός του δάσους, ελιξίριο υγείας” στον ατμοσφαιρικό χώρο του Προσκοπείου Κέρκυρας στο Φαληράκι.

Μια συνάντηση του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Κέρκυρας με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας και τους επτανήσιους οινοπαραγωγούς που εξελίχθηκε σε ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι στις γεύσεις των μανιταριών και των αρωμάτων του Ιονίου. Ο γεωπόνος – μυκητολόγος Λευτέρης Λαχουβάρης, έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση που έδωσε το κίνητρο στο κοινό να αποστάξει αυτά που άκουσε και γεύθηκε σε μια πολύ εμπνευσμένη βραδιά. Το απόσταγμα τελικά ήταν πολυποικιλιακό.

Η μία ποικιλία ήταν αυτή η εξαιρετική παρέα των μανιταρόφιλων, ανθρώπων που η εμπειρία τους από την ενασχόληση με τη φύση και το περιβάλλον αντανακλάται στα γλυκύτατα πρόσωπα και την ευγένεια που εκπέμπουν.

Η δεύτερη ποικιλία ήταν οι Πρόσκοποι, άνθρωποι εξοικειωμένοι με τη φύση αλλά και πολυμήχανοι στην επίλυση απρόοπτων προβλημάτων. Οι προσκοπικοί τους κόμποι έδωσαν λύσεις σε προβλήματα της τελευταίας στιγμής.

Οι επόμενες ποικιλίες σ’ αυτό το εξαιρετικό απόσταγμα, ανάδειξαν ακόμα περισσότερο, το πνεύμα της βιωσιμότητας που είναι και το θέμα του φετινού φεστιβάλ.

Γιατί, βιωσιμότητα είναι η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, μια κοινωνία Κερκυραίων επαγγελματιών σε έναν κλάδο που παίρνουν τη σκυτάλη απ’ ευθείας από τις χειρόγραφες συνταγές των γιαγιάδων μας, τις εμπλουτίζουν με επιστημονικές γνώσεις, με νέες τάσεις και τις στέλνουν στις μπριγάδες τους να μαγειρέψουν αυτό που οι πελάτες θα λατρέψουν.

Βιωσιμότητα όμως, είναι και οι δύο πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες που συμμετείχαν με τους executive chefs τους σ’ αυτή τη γιορτή. Το Voulgaris Hospitality Group και το Angsana Corfu Resort & Spa εμπιστεύονται εδώ και χρόνια Κερκυραίους σεφ, τον Σπύρο Βουλισμά και τον Τάσο Ανδριώτη αντίστοιχα, στις θέσεις αυτών που είναι υπεύθυνοι για την καθημερινή διατροφή και γαστρονομική εκπαίδευση των πελατών τους. Δεν φέρνουν στην Κέρκυρα ξένους και “επώνυμους” σεφ, αξιοποιούν το τοπικό δυναμικό και συγχρόνως φέρνουν μέσω αυτών, τον αέρα του Ιονίου που φρεσκάρει τις γεύσεις.

Μιας και αναφερόμαστε σε πρόσωπα δεν θα πρέπει να αδικήσουμε την υπέροχη Έφη Αυλωνίτη, το μέλος της Λέσχης με κορυφαία έως συγκινητική συνεισφορά σε κάθε εκδήλωση του φεστιβάλ, όλα αυτά τα χρόνια.

Βιωσιμότητα είναι και η συμμετοχή οινοποιείων από τα Ιόνια νησιά. Είδαμε και απολαύσαμε κρασιά υψηλής ποιότητας που ενθουσίασαν το κοινό.

Η κερκυραϊκή οινοποιία Λειβαδιώτη με καινούργιες ετικέτες και συναρπαστικές γεύσεις, το οινοποιείο Callinico από τη Ζάκυνθο με ερυθρό Αυγουστιάτη – Μερλό και λευκό ημίγλυκο, ο κεφαλονίτικος συνεταιρισμός της “Ορεαλείου Γης” με αρωματικό λευκό και το οινοποιείο Gentilini από την Κεφαλονιά επίσης, με το Rhombus, έναν εκπληκτικό συνδυασμό Ρομπόλας και Ασύρτικου. Στη συνέχεια δεχθήκαμε ομαδική επίθεση Μαυροδάφνης από τα κεφαλονίτικα οινοποιεία “Σκλάβος” με τον “Οργίωνα”, “Χαριτάτος” με την “Κυρία Χ” και “Πετρακόπουλος” με το “Μαύρο”. Όλα τους κρασιά πολύ υψηλής ποιότητας. Βέβαια, ο “Σκλάβος” είχε προειδοποιήσει αρχικά με το μοναδικό “Zakynthino Orange”.

Αφήνουμε, ως τελευταία αναφορά, μια ξεχωριστή περίπτωση. Τα Κύθηρα, ένα από τα Επτάνησα, στη σύγχρονη ιστορία ανήκουν στη Νομαρχία Πειραιά, Περιφέρεια Αττικής. Όμως το dna τους παραμένει επτανησιακό. Γι’ αυτό έφεραν στο Corfu Food & Wine Festival ένα κρασί, από την παραδοσιακή ποικιλία Αρικαράς (Φωκιανό) του οινοποιείου Πράντζο Χανιώτη.

Αυτές οι ξεχωριστές συμμετοχές οφείλονται στο σημαντικό έργο προβολής της τοπικής παραγωγής που υπηρετεί η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ένας από τους συνδιοργανωτές του φεστιβάλ.

Στον έκτο χρόνο υλοποίησης του, το Corfu Food & Wine Festival συσπειρώνει στις εκδηλώσεις του ανθρώπους, εταιρίες και προϊόντα που προέρχονται από αυτόν τον τόπο, αναπτύσσονται εδώ και σταδιακά εξάγουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Leave a Reply